Katmer

 

 

» Yapılışı

Malzeme

Hamur için;150 gr. un
1 çay bardağı su
1 çay bardağı tuz

İçi için;2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı çekilmiş antepfıstığı
100 gr. süt kaymağı

 

 

 

Tarifi

Hamur malzemeleri birbirine karıştırıldıktan sonra yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir.Biraz ayçiçek yağıyla ve bir saat dinlendirilir. Hamuru açmak için yumak el ile ezilir ve merdane ile açılır.

Elle havada çevrilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamura iç malzemeleri konarak tekrar dört köşesinden katlanır. Tepsiye konarak fırına sürülür.10-15 dk. fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

 

 

 

 

 

Şöbiyet

 

 
 
 
 
 
 
 
 
» Yapılışı

Malzeme

1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
50 gr. nişasta
1 kg. sade yağ
500 gr. antepfıstığı içi
500 gr. süt
50 gr. irmik
750 gr. şeker
350 gr. su

 

 

 

Tarifi

Hamurun yapımı ve yufkaların açılımı baklavanın tarifindeki gibidir. Yufkalar üzerine yağ sürerek 10 kat üst üste konur ve 7*7 cm. olacak şekilde kare kare kesilir. Kesilen her kareye kaymaktan 2 küp şeker büyüklüğünde konarak üzerine fıstık serpilir ve iki ucu birbirini karşılayacak şekilde kapatılıp tepsiye dizilir. Ayrı bir kapta 350 gr. su şekerle kıvam yapılır ve 30 dk. pişirilen baklavanın üzerine dökülür.

 

 

 

 

Dolama

» Yapılışı

Malzeme

1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
100 gr. nişasta
700 gr. sade yağ
1250 gr. antepfıstığı içi
500 gr. şeker
3 çay bardağı su

Tarifi

Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak 1 çay bardağı su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kol kalınlığında 70'er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur. Bu hamurlar merdane ile tabak şeklinde açılarak üstüne ve altına nişasta serpilir. Sonra bu hamurlardan 10 tanesi üst üste konarak baklava oklavası ile tepsi büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her biri 70 gramlık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline gelen bu grup elle ovalanır.

Yufkalar arsına nişasta konarak üst üste sağılır. Bu işlem 3 kez yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır. Her 70 gr.lık hamur 200*120 cm halinde olmalıdır. Bu yufkalar 20*30 cm. ebatlarında kesilir. Kesilen her iki kat hamurun arasına iç fıstık serpilir. Bu parçalar oklavalara sarılır ve oklavada çıkarılır. Altı yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir. Üzerine 600 gr. civarında eritilmiş sade yağ eşit olarak gezdirilir ve tepsi düşük ısıda fırına sürülür. Tepsi devamlı çevrilerek 25-30 dk. pişirilir. Fırından çıkan dolamaya sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi kadar dökülür ve düz bir zeminde 30 dk. soğumaya bırakılır. Dolama servise hazırdır.

Kıvamın Hazırlanması; 500 gr. toz şeker ve 2,5 bardak su 103 derece ısıya gelinceye kadar kaynatılır.

 

 

 

 

Burma Kadayıf

» Yapılışı

Malzeme

1 kg. çiğ burma kadayıf
1 kg. toz şeker
500 gr. antepfıstığı içi
600 gr. sade yağ
½ litre su

Tarifi

Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üzerine serilir. Kenarları düzeltilerek içerisine fıstık içi konur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf yağlanmış tepsiye ortadan başlanarak burma şeklinde dizilir. Daha sonra sade yağ eritilerek dökülür. Tepsi düşük ateşli fırında kızarana kadar (20 dk.) pişirilir.

Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve başka bir tepsiye ters çevrilerek konur. Süzülen yağ tekrar kadayıfa dökülerek hafif kızarıncaya kadar (10 dk.) pişirilir ve kalan yağ yeniden süzülür. Sıcak halde şerbeti üzerine dökülür. Kadayıf şerbetlendikten sonra 5 dk. kısık ateşte pişirilir ve servise sunulur.

Kıvamın Hazırlanması;1 kg. toz şeker ve yarım litre su yüksek ateşte kaynatılır.

 

 

 

 

 

Nişe Helvası

» Yapılışı

Malzeme

2 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı tereyağı
Çekilmiş ceviz içi
(Fıstık yada fındık da olabilir.)

Tarifi

Ocağın üzerinde, orta ateşte nişasta, şeker ve su karıştıra karıştıra, katı hale gelinceye kadar bir miktar pişirilir. Sonra 1 su bardağı tereyağının yarısı bu karışıma ilave edilir. Bir süre daha karıştırılmaya devam edilir. Kısık ateşte helvanın ağzı yarım kapatılır. Helva top top olmuşsa kıvama gelmiş demektir. Kalan tereyağı da ilave edilir. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz içi serpilir ve servise sunulur.

 

 

 

 

 

Aşure

» Yapılışı

Malzeme

1 su bardağı dövme
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru bakla
3 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı loğlaz
4 su bardağı pekmez
1 su bardağı nohut
4 çorba kaşığı kuş üzümü
2 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
3 kahve fincanı badem
3 kahve fincanı ceviz iç
3 su bardağı şeker-
3 çay kaşığı tarçın-
1 su bardağı gül suyu
1,5 bardak su-
Çekilmiş antepfıstığı, susam

Tarifi

Akşamdan ıslatılan nohut, fasulye ve loğlaz ile dövme, bakla, aşurelik buğday pişirilerek bir tencereye boşaltılır. Badem, üzüm, kuş üzümü, kuru incir, toz şeker, tarçın, gül suyu ve pekmez ilave edilip tüm malzemeler kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen aşure kaselere konup üzerine çekilmiş ceviz, fıstık ve susam konularak sıcak olarak servis yapılır.

 

 

 

 

 

Sütlaç

» Yapılışı

Malzeme

1 kg. süt
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
İsteğe göre tarçın

Tarifi

Pirinçler ayıklanıp yıkanır. 1 kilo süte 1 bardak su ile şeker katılır. Pirinçler yumuşayıp süt koyulaşıncaya kadar pişirilir (yaklaşık 1 saat). Hazırlanan sütlaç küçük kaselere konur, üzeri tarçınla süslenip soğuması için bekletilir. Sütlaç soğuk olarak servise sunulur.

 

 

 

 

 

Peynirli İrmik Helvası

» Yapılışı

Malzeme

500 gr. irmik,
1 kg. şeker,
500 gr. anteppeyniri
250 gr. sade yağ,
Tarçın(1 yemek kaşığı),
Yeteri kadar su

Tarifi

Sade yağ eritilir. Üzerine irmik dökülerek irmik tane tane oluncaya kadar yaklaşık 15 dk. kavrulur. Başka bir kapta şeker eriyinceye kadar suda kaynatılır ve irmiğin üzerine dökülür. Kaynamaya başlayınca demlenmeye bırakılır. Suyunu iyice çektikten sonra ocak kapatılır ve üzerine dilimlenmiş peynir konur. Servis tabağına alındıktan sonra önce fıstık sonra tarçın ekilerek servis yapılır.

 

Counter